2017-10-24

Naturalus jogurtas

  • 2,5 l lieso pieno;
  • 125 ml jogurto be priedų (taip pat be želatinos ir krakmolo).

Jogurtą išimkite iš šaldytuvo, kad atšiltų iki kambario temperatūros. Atidarykite, išplakite šaukšteliu. Pieną supilkitę į storasienį puodą ir pastatykite virti. Atidžiai maišykite, mentele gramdykite dugną ir neatsitraukite, kol pienas užvirs. Jei norite skysto jogurto (geriamo), užvirusį pieną tuoj pat nukaiskite. Jei norite pasigaminti tirštesnio, pieną maišydami virkite dar pusvalandį, kad išsigaruotų dalis vandens, o pienas šiek tiek kondensuotųsi. Puodą nukaiskite, pripilkite užkimštą kriauklę šalto vandens ir įstatykite puodą aušinti. Aušindami maišykite, kad pieno paviršiuje nesusidarytų plėvė. Pieną ataušinkite iki 45oC, arba įmerkite mažąjį pirštelį: turėtumėte jausti malonią šilumą arba nejausti skirtumo tarp oro ir pieno. Jei piene visgi susidarė plėvės, perkoškite pieną per marlės audinį. Įmaišykite jogurtą. Pieną supilkite į molinį ar stiklinį ąsotį, uždenkite marlės audinio atraiža ir pastatykite šiltai visai nakčiai arba mažiausiai 8 valandoms. Jei aplinkos temperatūra bus per šalta, jogurto bakterijos negalės daugintis ir jogurtas nepavyks. Todėl raskite jogurtui vietą šilumoje ar arti šilumos šaltinio, tačiau apsaugokite nuo skersvėjo ir tiesioginių saulės spindulių. Visą rūgimo laiką jogurto judinti negalima. Ar jogurtas surūgo, galite patikrinti spustelėję pirštu: jei duobutės vietoje nesisunkia pienas, o jogurtas tirštas – tuoj pat statykite į šaldytuvą. Jei jogurtas per ilgai stovės kambario temperatūroje, jis taps labai rūgštus

Traškūs vištienos sparneliai

  • 50ml sojos padažo
  • 1 skiltelė česnako
  • 1 šaukstelis skysto saldiklio
  • 4 šauksteliai prieskonių ‘5 spice’ (anyžius, gvazdikėliai, pipirai, cinamonas, pankoliai)
  • 1 šaukstelis smulkinto imbiero šaknies
  • 6 sparneliai (galiukus sparno nukapoti)

Sumaišyti visus ingridientus dubenelyje ir pamarinuoti sparnelius 2-3 val. kepti griliuje 5-10min apversti ir dar kepti 5-10min kol bus auksinės spalvos ir traškus,
Nulupti odele prieš valgant.

Dukaniški koldūnai

  • 1,5 puodelio avižų sėlenos
  • 0,5 puodelio kviečių sėlenos
  • 1 / 4 puodelio karšto vandens
  • 1 kiaušinis
  • Druska
Sėlenos sumalkite į miltus. Supilkite į dubenį, pasūdyti, įdėti kiaušinį ir pradeda minkyti tešlą. Palaipsniui supilkite vandenį – svarbu, kad tešla nebuvo skysta. Minkyti tešlą, kol ji nebelips prie rankų. Iškočiot tešlą maždaug 2-3mm ir stiklime išspaust rutuliukus. Įdėt faršo įdarą ir užlipint. Įdėkite kelis koldūnus į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol jie iškils. 

saldus virtiniai:
– Baltasis sūris, sumaišykite su trupučiu jogurto ir saldikliu. Koldūnai gali pilti šviesos vaisių jogurtas arba jogurtas su saldikliais.
Mėsos kukuliai:
-Virti maltą mėsą + svogūnai + prieskoniai

Totoriškas lašišų faršo apkepas

Pakelis totoriško faršo(500g.)
svogūnas, česnakas pagal skonį
žuvies prieskoniai, pipirai, druska, taip pat pagal skonį
1v.š avizų sėlenų
1 pak. varškės
2 kiausšniai
0,5 a.š kepimo miltelių(neduoda apkepui sukristi)

Viską gerai sumaišom dedam i formą ir kepam. Orkaite 180 laipsniu, kepiau 40 min.